Artiklar

Brist på omega-3 i fosterstadiet kan leda till problem med minnet

6 jul, 2021 | Kost

Omega-3-fettsyrorna är viktiga för bildningen av nervceller och utvecklingen av nervsystemet.

Microglia.jpg

Några forskare har undersökt om det finns ett samband mellan kosten som dräktiga och digivande möss äter och utvecklingen av hjärnan hos deras ungar. De essentiella fettsyrorna omega-3 och -6 i mammans kost införlivas i fostrets hjärna. Omega-3-fettsyrorna är viktiga för bildningen av nervceller och utvecklingen av nervsystemet.

I studien såg forskarna att en brist på omega-3-fettsyror påverkade utvecklingen av nervernas nätverk hos fostren, vilket resulterade i minnesproblem. En förklaring är att mikroglia, en typ av celler som finns i hjärnan, behöver omega-3-fettsyror för att känna igen synapser som inte är friska nog att användas. Det innebär att de städar bort för många av dem, även friska, och det kan påverka minnet. 

Källa: Nature Communications, november 2020

Fler artiklar på samma tema:

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Tillsatt socker i kosten verkar öka vår biologiska ålder även om vi äter nyttigt i övrigt. Det visar en ny studie där man har undersökt sambandet mellan kostvanor och biologisk ålder hos 342 medelålders kvinnor. Enligt resultaten kunde en näringstät...

Välj bort charkuterierna med nitrit

Välj bort charkuterierna med nitrit

Konserveringsmedlet som kan ge ökad cancerrisk Bacon och andra charkprodukter brukar innehålla nitrit, ett konserveringsmedel som reagerar med så kallade aminer som det finns gott om i animaliska livsmedel, framför allt i charkuterier. Då bildas nitrosaminer som anses...