Övervikt och fetma kopplas till ökad risk för flera typer av allvarliga cancerformer.
En undersökning av American Cancer Society visar att cancerfall orsakade av övervikt varierade från 1 procent i låginkomstländer till 8 procent i vissa höginkomstländer. Forskarna är övertygade om att den siffran kommer att stiga och att det är länders rikedom som är den största faktorn för övervikt och fetma i olika länder. Övervikt och fetma kopplas till ökad risk för flera typer av cancer, bland andra bröstcancer (menopausal), prostatacancer, tjocktarmscancer och cancer i matstrupen, rektum, livmodern, gallblåsan, äggstockar, bukspottkörteln, magen, sköldkörteln, med flera.
Världshälsoorganisationen (WHO) har tagit från några riktlinjer för att minska intaget av ohälsosam mat i världen, bland annat att förbjuda transfetter, införa skatter på livsmedel som innehåller mycket socker, t.ex. läsk, införa subventioner för att öka intaget av grönsaker och frukt, minska portionsstorlekar och förpackningar på färdig mat samt förbättra möjligheten till rörelse i yttre miljöer.