Artiklar

Iste kan potentiellt öka risken för njursten

16 apr, 2021 | Kost

Oxalaterna i iste kan bli problem i varma perioder på året

Te innehåller höga nivåer av oxalater, som bidrar till utvecklingen av njursten. Den vanligaste orsaken till njursten är att inte dricka tillräckligt med vätska. Att vara uttorkad och dricka stora mängder te är inte att rekommendera för personer som har en ökad risk för njursten. En professor vid the Department of Urology vid Loyola University, Chicago, vid namn John Milner, beskriver i en artikel att det är framförallt iste som är problemet under de varmaste perioderna under året, då det är svårt att få i sig så stora mängder hett te att det utgör ökar risken för njursten.

Män löper fyra gånger högre risk än kvinnor att utveckla njursten. Kvinnor över 40 och de som opererat bort äggstockarna löper också en ökad risk. För att undvika bildningen av njursten är det bäst att dricka rent vatten. Citron innehåller citrater som motverkar bildningen av njursten, beskriver John. Han rekommendationer även att minska på intaget av choklad, spenat, rabarber, som innehåller höga nivåer av oxalater. Det är också bra att se över saltintaget och att se till att intaget av kalcium är på en lagom nivå eftersom det minskar upptaget av oxalater, enligt Milner.

Källa: Science Daily, augusti 2012

https://www.sciencedaily.com/releases/2012/08/120802111332.htm

Fler artiklar på samma tema:

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Tillsatt socker i kosten verkar öka vår biologiska ålder även om vi äter nyttigt i övrigt. Det visar en ny studie där man har undersökt sambandet mellan kostvanor och biologisk ålder hos 342 medelålders kvinnor. Enligt resultaten kunde en näringstät...

Välj bort charkuterierna med nitrit

Välj bort charkuterierna med nitrit

Konserveringsmedlet som kan ge ökad cancerrisk Bacon och andra charkprodukter brukar innehålla nitrit, ett konserveringsmedel som reagerar med så kallade aminer som det finns gott om i animaliska livsmedel, framför allt i charkuterier. Då bildas nitrosaminer som anses...