Artiklar

Oxalater kan orsaka hälsoproblem

20 apr, 2020 | Kost

Oxalater i kosten kan nå alla kroppens celler och orsaka svåra sjukdomsprocesser.

Oxalater innehåller oxalsyra, vilket är en liten frätande organisk syra som finns naturligt i en del växter. Oxalsyran kan nå till alla kroppens celler och lämna kristallavlagringar i kroppen. Hos vissa personer kan oxalater skada kroppens underhålls- och skyddssystem, vilket kan ställa till det för ämnesomsättning och vävnadsstruktur. Detta gör att oxalater är kopplade till diverse sjukdomsprocesser.

För friska personer har det ingen betydelse om man då och då äter livsmedel med höga nivåer av oxalater. För andra med obalanser i mage-/tarmsystem kan det orsaka större hälsoproblem.

GrönSmoothie.jpg

Symptomen på oxalatkänslighet är ofta smygande, varierande och föränderliga, och påverkar personer olika. Eftersom få känner till oxalater uppmärksammas de sällan som en orsak, inte ens i de fall där det är ett stort problem. Många har funnit att de genom att minska sitt intag av oxalater kan minska eller till och med bli av med sina kroniska hälsoproblem. Att ta bort oxalater från kosten kan alltså adressera en vanlig orsak till sjukdom.

Hur vet man om oxalater orsakat sjukdom?

Många äter dagligen stora mängder nötter, bönor, soja eller dricker gröna drinkar på spenat, mandlar, hallon m.m. och kan ha utsatt sig för höga oxalatdoser under lång tid. Utan medicinska tester går det inte att säkert fastställa om oxalater är ett problem i ett enskilt fall. Om du vet med dig att du äter mycket oxalater kan du på egen hand prova att dra ner på dem. Detta kan hjälpa dig att förstå kroppens reaktioner och hur oxalater kan kopplas till aktuella symptom. Oxalater finns inte i djurmat (kött, fisk, fågel, skaldjur, mejeriprodukter, ägg, smör och andra djurfetter), vilket kan vara tryggt att veta om du vill börja förändra kosten.  

Exempel på ohälsotillstånd kopplade till oxalater

  • Smärta

  • Njursten

  • Överkänslighet mot kemikalier

  • Benskörhet

  • Ledvärk

  • Ledsvullnad

  • Autoimmuna symptom

  • Hormonproblem

  • Skador som läker långsamt

  • Hudproblem

  • Sömnproblem

  • Matsmältningsproblem

  • Vulvodyni (smärta i underlivet)

Fler artiklar på samma tema:

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Tillsatt socker i kosten verkar öka vår biologiska ålder även om vi äter nyttigt i övrigt. Det visar en ny studie där man har undersökt sambandet mellan kostvanor och biologisk ålder hos 342 medelålders kvinnor. Enligt resultaten kunde en näringstät...

Välj bort charkuterierna med nitrit

Välj bort charkuterierna med nitrit

Konserveringsmedlet som kan ge ökad cancerrisk Bacon och andra charkprodukter brukar innehålla nitrit, ett konserveringsmedel som reagerar med så kallade aminer som det finns gott om i animaliska livsmedel, framför allt i charkuterier. Då bildas nitrosaminer som anses...