Högre intag av processat kött kunde kopplas till en högre risk för ökad dödlighet
Rött kött och fläsk innehåller medellånga och långkedjade fettsyror som kopplas till ökad risk för hjärtkärlsjukdom. Bevis för att det finns ett samband är dock inte belagt. Många studier gör inte skillnad på processat kött och icke-processat kött. I en studie undersökte forskarna sambandet mellan intag av processat kött (t.ex. korv, skinka, bacon och rökt, saltat, torkat resp. konserverat kött), icke processat rött kött och fågel och dödlighet och hjärtkärlsjukdom.
Nästan 134 300 personer som följdes i 9,5 år ingick i studien. Ett högt intag av icke-processat rött kött och fågel (mer än 250 gram per vecka, jämfört med mindre än 50 gram per vecka) kunde inte kopplas till ökad dödlighet eller hjärt-kärlsjukdom. Däremot kunde intag av processat kött (mer än 150 gram per vecka) kopplas till en högre risk för ökad dödlighet och hjärt-kärlsjukdom.
Det här är en observationsstudie och kan därför inte bevisa orsak och verkan, men den tyder på att det kan finnas ett samband.
Källa: The American Journal of Clinical Nutrition, mars 2021
https://academic.oup.com/ajcn/advance-article-abstract/doi/10.1093/ajcn/nqaa448/6195530