Lägre nivåer av ämnen som styr mättnadskänslan från dryck med sackaros
Vanligt bordssocker, sackaros, består av lika stora delar fruktos och glukos. Glukos är en monosackarid som finns i blodet och som allmänt kallas för blodsocker. I en studie jämförde man effekten av intag av sackaros, alltså kombinationen av glukos och fruktos, med enbart glukos. 69 personer i åldrarna 18–35 år deltog i studien. De fick, vid två olika tillfällen, dricka drycker sötade med antingen 75 gram sackaros eller glukos.
Deras blod testades innan de drack och sedan efter 10, 35 och 120 minuter. Man mätte bland annat plasmaglukos, insulin, glukagonlik peptid 1 (GLP-1), peptid YY (PYY) och ghrelin. Resultatet visade att det bildades lägre nivåer av ämnen som styr mättnadskänslan när de drack drycken med sackaros jämfört med drycken som sötats med enbart glukos.
Källa: The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, december 2020