Orsakar förändringar i bakterieflorans sammansättning
Artificiella sötningsmedel har av många ansetts vara ett hälsosamt alternativ till socker. Forskning pekar dock på att de kan ha ofördelaktiga effekter på vår hälsa.
En grupp forskare tittade på hur vi och vår bakterieflora påverkas av fyra vanliga sötningsmedel, närmare bestämt aspartam, sackarin, sukralos och stevia. I studien fick 120 personer som aldrig annars konsumerade sötningsmedel äta dessa eller placebo varje dag i 14 dagar tillsammans med glukos (druvsocker). Försökspersonerna bar bland annat en glukosmätare som registrerade deras blodsocker dag som natt, och forskarna samlade bakterieprover från mun och från avföring.
Det visade sig att alla fyra sötningsmedlen orsakade förändringar i bakterieflorans sammansättning. De som ätit sukralos och sackarin fick även sämre glukostolerans på grund av lägre insulinutsöndring.
Man provade också att föra över tarmbakterier från de försökspersoner som fick störst försämring till möss, och de utvecklade då samma störning i sin glukostolerans. Det gjorde däremot inte de möss som fått tarmbakterier från försökspersoner som inte fått sötningsmedel.
Annie Pettersson