Oxalater i mörk choklad kan orsaka diverse hälsoproblem
Mörk choklad framställs ofta som hälsomat eftersom det innehåller höga nivåer av antioxidanter. Dock innehåller mörk choklad även höga nivåer av oxalater som kan orsaka diverse hälsoproblem. I en studie undersöktes innehållet av oxalater i olika sorter av choklad. Den totala mängden oxalater i kakao varierade mellan 650–783 milligram/100 gram torr vikt och lösligt oxalatinnehåll mättes upp till 360–567 milligram/100 gram torr vikt. Även 34 olika sorters mörk choklad från 13 olika länder undersöktes. Den totala mängden oxalater uppmättes till mellan 155–485 milligram/100 gram och lösligt oxalatinnehåll till 157–351 milligram/100 gram torr vikt. Biotillgängligheten mättes hos 14 deltagare efter intag av 68 gram mörk choklad innehållande 232 milligram oxalater. En ökad mängd oxalater i blodet uppmättes efter 6 timmar.
Källa: Journal of Food Composition and Analysis, november 2011
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157511000822