Artiklar

Tarmbakterie kan vara bidragande orsak till tjocktarmscancer

1 feb, 2021 | Funktionsmedicin

Studier visar direkt koppling mellan colibactin och de genetiska förändringar som orsakar utvecklingen av cancer i tjocktarmen

iStock-1168179699.jpg

En vanlig typ av bakterier i tarmen hos oss människor kan bidra till utvecklingen av tjocktarmscancer, enligt en ny studie. Forskare har upptäckt att ett giftigt ämne, vid namn colibactin, som utsöndras av en särskild stam av Escherichia coli (E.coli), orsakar unika mönster av skador på DNA cellerna i tarmslemhinnan. Forskarna kallar dessa för fingeravtryck, då de är så speciella. Dessa upptäckter gjordes först på celler, och även i en artificiell tarm, som exponerades för colibactin i ett labb. Därefter undersöktes DNA-sekvenser från fler än 5 500 tumörprover från olika cancerformer hos människor.

De unika fingeravtrycken från colibactin fanns i tumörer från olika cancerformer, men framförallt i tjocktarmscancertumörer. Det visar på en direkt koppling mellan colibactin och de genetiska förändringar som orsakar utvecklingen av cancer i tjocktarmen. Det finns även andra toxiner som utsöndras av tarmbakterier som har liknande effekt och forskning pågår nu för att identifiera dessa. Den här upptäckten kan bidra till att tidigt upptäcka DNA-skador som kan leda till cancer. Forskarna menar att det är viktigt att hitta sätt att minska mängden bakterier som utsöndrar gifter som kan leda till utvecklingen av cancer.

Källa: Nature, februari 2020

https://www.nature.com/articles/s41586-020-2080-8

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200227114543.htm

Fler artiklar på samma tema:

Ubiquinol Q10 – stor potential att skydda hjärta och kärl

Ubiquinol Q10 – stor potential att skydda hjärta och kärl

Q10 har potential att förbättra livskvaliteten och till och med minska dödligheten vid hjärt-kärlsjukdom. Forskningen kring koenzym Q10 och hjärt-kärlsjukdom går framåt. Stora och viktiga områden berörs, som högt blodtryck, kranskärlssjukdom och hjärtsvikt. Q10 har...