Artiklar

Metod för att laga maten påverkar risk för hjärtkärlsjukdom

16 feb, 2021 | Kost

Tillagning vid höga temperaturer kan vara skadligt för vår hälsa

Grilla kött.jpg

När mat tillagas vid höga temperaturer bildas olika ämnen som kan vara skadliga för vår hälsa. Ett exempel är advanced glycation end products (AGE) som misstänks öka risken för diabetes och hjärtkärlsjukdom.

I en studie undersökte forskare effekten av en kost med rött och processat kött och spannmål (HMD), jämfört med en kalorimässigt jämförbar kost bestående av fullkorn, mejerivaror, nötter och baljväxter (HWD), på nivåerna av AGE’s i blodet. Resultatet visade att HMD ledde till en signifikant ökning av vissa former av AGE’s. Dock minskade bildningen av AGE’s när köttet tillagades på lägre temperaturer än stekning och grillning, framförallt vid långkok.

file:///C:/Users/User/Downloads/nutrients-12-01767-v2.pdf

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200904090316.htmhttps://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200904090316.htm

Fler artiklar på samma tema:

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Tillsatt socker i kosten verkar öka vår biologiska ålder även om vi äter nyttigt i övrigt. Det visar en ny studie där man har undersökt sambandet mellan kostvanor och biologisk ålder hos 342 medelålders kvinnor. Enligt resultaten kunde en näringstät...

Välj bort charkuterierna med nitrit

Välj bort charkuterierna med nitrit

Konserveringsmedlet som kan ge ökad cancerrisk Bacon och andra charkprodukter brukar innehålla nitrit, ett konserveringsmedel som reagerar med så kallade aminer som det finns gott om i animaliska livsmedel, framför allt i charkuterier. Då bildas nitrosaminer som anses...