En kombination av tre effektiva antioxidanter visar sig verksamma för att lindra migrän
Flera studier har undersökt effekten av det vitaminliknande ämnet koenzym Q10 (CoQ10) och migrän med goda resultat. En genomgång av 4 randomiserade kliniska studier, med totalt 221 deltagare, där man undersökte effekten av CoQ10 vid migrän, visade att det var effektivt för att minska antalet migränattacker. Dock såg man ingen minskning i svårighetsgrad och längden på attackerna.
I en enskild studie (som inte ingick i genomgången) såg man en minskning av antal, svårighetsgrad och längd på migränanfall hos deltagarna som fick 30 mg/dag CoQ10 i kombination med 500 mg/dag av näringsämnet L-Carnitin i 8 veckor. Studien var en randomiserad, dubbelblind, placebokontrollerad studie som inkluderade 56 deltagare mellan 20–40 år. CoQ10 och L-Carnitin är livsnödvändiga för mitokondriernas normala funktion.
Migrän kännetecknas av proinflammatoriska cytokiner och markörer för oxidativ stress. Av den anledningen ville några forskare undersöka effekten av CoQ10 i kombination med ämnet kurkumin från gurkmeja, som båda två är kraftiga antioxidanter, på migrän. 100 deltagare (varav 91 fullföljde studien) delades in i fyra grupper, en grupp som fick en kombination av 80 mg nano-kurkumin och 300 mg CoQ10, en som fick endast 80 mg nano-kurkumin, en som endast fick 300 mg CoQ10 och en grupp som fick placebo. Gruppen som fick kombinationen av CoQ10 och kurkumin hade färre anfall med lägre svårighetsgrad och som var kortare, jämfört med de båda andra grupperna.
Källa: Cephalalgia, april 2019, Nutritional Neuroscience, februari 2019 och juni 2019
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30612463