En ny påminnelse om hur bra rå vitlök kan vara för hjärt-kärlhälsan kom nyligen genom en forskningsöversikt som publicerats i Frontiers in Nutrition. Data analyserades från 22 studier – tolv kliniska försök, sju randomiserade kontrollerade studier och tio observationsstudier. Resultaten tyder på att rå vitlök kan förbättra flera biomarkörer kopplade till hjärt-kärlhälsa och ämnesomsättning. Bland annat observerade författarna sänkta kolesterol- och triglyceridnivåer, ökad nivå av det ”goda” HDL-kolesterolet, lägre blodtryck, högre koncentration av kväveoxid samt förbättringar i kroppsmassindex (BMI) och midja–höftkvot. De här förändringarna är i sin tur förknippade med minskad risk för kroniska sjukdomar som cancer, diabetes och ickealkoholrelaterad fettlever.
Vitlökens hälsofördelar verkar till stor del bero på den höga svavelhalten, särskilt ämnet allicin. Det är en kraftfull antioxidant som frigörs när vitlöken hackas eller krossas. Rå vitlök innehåller mer av de aktiva ämnena jämfört med processad vitlök, till exempel torkat vitlökspulver. Ingen av de kliniska studierna rapporterade några negativa effekter av att äta vitlök i doser mellan 4 och 35 gram per dag.
Källa: Front Nutr. 2024 Aug 30:11:1459627.
Helene Sandström